Naar Daniels eerste interview

Het is inmiddels bijna twee jaar geleden dat ik hier iets schreef. De geboorte van Daniel verschoof de prioriteiten even, maar nu heb ik toch wel weer wat te melden over mijn ervaringen in Azië en Hong Kong in het bijzonder. Jawel, Daniel had vanochtend om 9 uur zijn eerste interview! Waarom? En waarvoor? Voor Pre-nursery/nursery. Dat is zeg maar de peuterspeelzaal, maar niet zoals ik me dat herinner uit Nederland, 33 jaar geleden. Het is bedoeld voor kinderen die in september volgend jaar 2 jaar of ouder zijn. Daniel is in november geboren, dus komende september moet hij naar school. En nu heeft hij dus een interview. Waarom?

Het scholensysteem in Hong Kong is ziek. Scholen concureren op de kwaliteit van de afgeleverde scholieren, hetgeen tot in detail wordt gemeten en geraporteerd, maar in plaats van goed onderwijs te leveren lijkt een significant deel van de moeite te worden gestopt in het selecteren van de beste ‘studenten’ die worden toegelaten. Als je immers begint met de beste studenten is de kans groot dat je aan het einde ook de beste studenten oplevert. De kwaliteit van het onderwijs zelf en de onderwijsambitie worden dan minder belangrijk voor het behalen van het ultieme doel: goed presterende studenten die klaar zijn voor de kindergarden (kleuterschool), waar ze voor toelating opnieuw een interview zullen hebben.

Maar goed, dat is hoe het hier werkt en dan moet je je daar maar bij neerleggen (of zelf een school beginnen). Dus daarom had Daniel vandaag zijn eerste interview, bijna een jaar voordat hij naar school gaat. De meeste kinderen waren trouwens minstens een half jaar ouder dan Daniel. Sommige kindertjes waren op z’n Hong Kongs duidelijk gedrilled om recht op de stoeltjes te zitten en netjes de gevraagde taken uit te voeren en vragen te beantwoorden. Dat is niet helemaal de manier waarop wij Daniel proberen zich te laten ontwikkelen. Daniel had vandaag niet zo veel aandacht voor zijn twee interviewers. Rond 9 uur gaat hij namelijk meestal eerst buitenspelen. Deze school heeft daar blijkbaar enig begrip voor, want hij mag volgende week om 16.00 uur terugkomen voor een nieuwe poging. Van vrienden hier heb ik gehoord dat hun zoon bij een andere school resoluut en definitief werd afgewezen toen hij tijdens het interview begon te huilen. Tot zover een inleiding in het Hong Kongse onderwijssysteem.

Voor een ijsthee zonder citroen?

Ice tea - no lemon

Ice tea - no lemon

Aangezien ik ongeveer een jaar geleden abrupt gestopt ben met Coca Cola drinken had ik een vervangend drankje nodig. In het warme weer in Hong Kong moet je immers goed blijven drinken (en bier voldoet dan niet altijd). Nu is water een goed alternatief, maar kraanwater is hier zonder filtering niet te zuipen. Dus bij de 7-11 een fles Bon Aqua is geen probleem, maar in een restaurant bij de lunch schenkt men gekookt water (soms lauw tot lauw warm), dat ongefilterd nog steeds je eetlust verstoort. Het alternatief is ice-tea. Met als bijkomend voordeel suiker en een beetje cafeine.

Men is hier erg bekend met het begrip Ice Lemon Tea: ijsthee met een schijfje citroen. Vrijwel ieder restaurant heeft het. Dat schijfje citroen doet mij echter niet zo veel (of eigenlijk vind ik het gewoon niet lekker), dus laat dat er maar uit. Dat creërt wel een uitdaging. Want leg dat maar eens uit:

 • One ice tea, please
 • One ice lemon tea?
 • No, one ice tea, no lemon
 • So, one ice lemon tea, no lemon?
 • Yes, please, with sirup.

Nou, dat is nog te doen, toch? Het komt regelmatig voor dat de serveerster vertwijfeld wegloopt. Vervolgens zie ik die dan overleggen met de baas. Of dat wel kan een lemon ice tea, zonder schijfje citroen. In de praktijk komt het dan uiteindelijk toch wel goed.

Anders is het in de MacDonalds. Daar verkopen ze ook flesjes water, maar als je er ook nog wat naast wilt eten kan dat niet, want een menu kan alleen samengaan met dranken uit de tap automaat. En flesjes komen niet uit de tap automaat. Dus dan maar ice tea:

 • One ice tea, please
 • One ice lemon tea?
 • No, one ice tea, no lemon
 • So one ice pear tea?
 • No lemon, no pear, just sirup

<op dat moment twijfelt men of men mij wel goed verstaat, wordt er een collega bijgehaald die beter Engels spreekt en herhaalt bovenstaande dialoog zich>

 • Sorry sir, we only have ice milk tea
 • Then, one ice milk tea, no milk, please
 • One ice milk tea, no milk?
 • Yes… with sirup
 • That’s 8.5 HKD

Het heeft me ongeveer 8 maanden gekost voor ik er achter kwam dat men ice milk tea had die ook zonder melk kon, als alternatief voor de ice lemon tea zonder citroen.

Niet naar de supermarkt

Helaas, ook in Hong Kong is de supermarkt de makkelijkste manier om aan wcpapier te komen, of teminste, je kunt ook naar de gratis en zeer schone toiletten in bijna iedere mall, maar de 24/7 schoonmaker ter plekke kijkt je waarschijnlijk vreemd aan als je een rol papier mee naar buiten neemt, die je eerst uit de houder hebt moeten slopen.
De supermarkt dus maar. Het is de tijd van het jaar dat supermarkten vol liggen met Durian. En Durian stinkt. Het stinkt niet een beetje, het stinkt verschrikkelijk sterk. De hele supermarkt stinkt naar kots! Of rottend vlees, kadavers, niet vers. Durian is een Thaise vrucht, die je moet ‘leren’ eten.

De rij voor de kassa is vandaag 15 meter, per kassa (50 meter voor de snel kassa). Ik sta al 15 minuten te wachten, net genoeg om dit bericht te typen op mijn telefoon.

Waarom zo lang wachten? Omdat ze hier een verschrikkelijk verouderd kassa/pin/betaal systeem hebben. Eerst alles scannen en in zakken doen (doet de kassajuf), dan de bonuskaart scannen, dan de pinpas in ontvangst nemen, scannen, bedrag intikken, twee keer controlleren. Dan apparaat aan klant geven, die dan pas kan pinnen. Na het pinnen neemt de kassajuf het apparaat weer in ontvangst en plaatst het in de houder, waarna de verbinding met de bank wordt gemaakt. Ter bevestiging drukt het apparaat een bonnetje waar aan het einde staat of alles goed is gegaan. Zo ja, dan wordt er nog een bonnetje geprint (dit is een bijna identiek bonnetje voor de klant). Het eerste bonnetje wordt daarna gecontroleerd, geparafeerd, en in een lade gestopt (ongetwijfeld om later in alle rust nog eens te controleren) waarna de kassabon wordt geprint, gecontroleerd tegen het pin bonnetje en tot slot met de pinpas aan de klant overhandigd. Neeeeext!

En weg uit die stank.

Naar Marion Crepes in Metro Plaza, Kwai Fong

Eten en vooral lunch is erg belangrijk voor Hongkongezen. Boterhammetjes zijn taboe. Een grote kom noedelsoep is meer standaard. Toch is ook westers voedsel als lunch in opkomst en veel wat middelmatig geprijsde restaurants serveren spaghetti als lunch vanaf 45 HKD (4 euro). Ook de meer creatieve keuken lijkt populair te worden. Vandaag geniet ik in Marion Crepes van een Japanese curry with mayonaise, cheese & hamburger crepe roll… als je je daar weinig bij kunt voorstellen, hier onder een plaatje.

image

Volgens de menukaart

image

Wat ik kreeg

Naar huis, naar Ma Wan

We mogen dan wel al enige tijd in Park Island op Ma Wan wonen, het heeft even geduurd voordat ik er achter kwam dat dit eilandje twee wat minder duidelijke attracties biedt. Ik wist al dat hier ieder weekend veel mensen naar toe komen voor het themapark “Noah’s Ark” en het er naast gelegen strand. Het strand is echter ook uitermate populair voor bruidsparen die hier hun pre-wedding fotos maken (ik weet niet hoe je pre-wedding makkelijk vertaald). Het komt niet zelden voor dat er drie paren tegelijk om een mooi plekje op het strand vechten. Reden: De brug tussen Ma Wan en Tsing Yi, onderdeel van de Lantau Link van het vaste land naar het grotere eiland Lantau, genaamd de Tsing Ma Bridge. Deze brug is met 1377 meter de zes na grootste brug ter wereld qua overspanning. Het is de enige brug in de top tien die ook rail transport (Metro) faciliteert. Alle bruidsparen willen op het strand met de brug op de achtergrond op de foto. Het zou niet helemaal mijn smaak zijn, maar goed…

De andere attractie is iets dubieuzer, maar ik vind het wel interessant om te zien. Ma Wan was vroeger een visserseilandje met een dorpje en haventje aan een kant van het eiland. Het oorspronkelijke dorpje paste niet in de bouwplannen voor Park Island (de torenflatwijk waar ik nu woon en die nu het grootste deel van het eiland in beslag neemt). Voor de dorpelingen werd een nieuwe laagbouw wijk naast Park Island gebouwd. De bewoners werden uitgekocht en het oude dorpje vrijwel geheel ontruimd (gezien sommige teksten op muren niet altijd geheel vrijwillig). Het is nog niet gesloopt en je kunt er nog doorheen lopen en hier en daar naar binnen kijken. Het haventje is nog intensief in gebruik. Het geheel doet surrealistisch aan.

This image gallery requires Flash

To view this gallery, JavaScript must be enabled, and you need the latest version of the Adobe Flash Player (sorry for that).

You can download the Flash Player from Adobe. Click here to go there.

Naar een Hong Kongs “wedding banquet”

Afgelopen zondag avond voor het eerst naar een ‘wedding banquet’ geweest. Esther, een collega van Andrea ging trouwen met Patrick. Het festijn begon om 8 uur met een kans om met het paar op de foto te gaan. Blijkbaar was er daarvoor vanaf vijf uur gelegenheid tot het spelen van Mahjong, maar wij waren er vanaf 20.30. Toen rond 9 uur iedereen aanwezig was kwam het bruidspaar (inmiddels verkleed en in hun trouw outfit) binnen voor de ceremonie. De ceremonie vond terplekke plaats en na ontroerende speeches van broer en zus en van Esther en Patrick (helaas allen grotendeels in het Cantonees), werd er gegeten. Halverwege ging het paar de zaal rond (in weer een andere outfit) om iedereen de kans te geven hen te feliciteren. Om 23.30 ging iedereen weer naar huis. Een leuke en interessante ervaring!

This image gallery requires Flash

To view this gallery, JavaScript must be enabled, and you need the latest version of the Adobe Flash Player (sorry for that).

You can download the Flash Player from Adobe. Click here to go there.

Weg uit het warme weer, terug naar de roots (voor even)

Het is al weer even geleden dat ik hier iets heb geschreven. Niet omdat ik een saai leven heb, maar misschien meer omdat ik het te druk had met andere dingen. In de tussentijd Heb ik weer veel van Hong Kong gezien: Sai Kung (inclusief delen van de erg mooie Sai Kung parken, (delen van) de Hong Kong trail etc. Hong Kong is echt een hiking paradijs. Foto’s volgend misschien later nog.

Maar nu NL. De overgang van 15+ naar -5 graden C was niet gemakkelijk, maar in december was ik weer even in Nederland. De sneeuw leverde mooie en verrassende paatjes op, vooral als je daar in het wild papegaaien (!) in ziet verkleumen. Slot Zuylen in Oud Zuilen bij Maarssen had een speciale en erg interessante kerst rondleiding. Hoewel het niet is toegestaan binnen foto’s te maken, spreken de plaatjes van de buitenkant voor zich.

This image gallery requires Flash

To view this gallery, JavaScript must be enabled, and you need the latest version of the Adobe Flash Player (sorry for that).

You can download the Flash Player from Adobe. Click here to go there.

Aapjes kijken in het wild

Wie had gedacht dat er in Hong Kong wilde apen rondlopen? Ik niet. Ik dacht ooit stad, stad, en nog eens stad, Ik zie steeds vaker dat dat niet klopt. Hong Kong heeft een hoop mooie landschappen. Op 10 minuten per minibus van Tsuen Wan, een suburb van pak-m-beet 1 miljoen mensen, ligt een waterreservoir. Je kunt theoretisch in een uurtje rond het reservoir lopen, maar als je de tijd neemt om van de (Makake) apen en het landschap te genieten kun je er ook 4 uur over doen, zonder de stad om je heen.

This image gallery requires Flash

To view this gallery, JavaScript must be enabled, and you need the latest version of the Adobe Flash Player (sorry for that).

You can download the Flash Player from Adobe. Click here to go there.


Het bordje zei “Niet staren naar de apen”:

Naar Tai O, op Lantau Island

Met familie naar Tai O, een relatief arm en relatief traditioneel vissersdorp. Na een busreis van een uur kom je vanuit Tung Chung aan aan de noord-westpunt van Lantau, zo dicht bij China dat m’n mobiele telefoonprovider me daar welkom heette. Huizen staan grotendeels op palen. Ze zijn gemaakt van blik en bijna allemaal dik in de zilverkleurige verf. Misschien zodat deze huizen beter bestand zijn tegen typhoons? Tai O ligt in een errug mooie omgeving…

This image gallery requires Flash

To view this gallery, JavaScript must be enabled, and you need the latest version of the Adobe Flash Player (sorry for that).

You can download the Flash Player from Adobe. Click here to go there.

Naar Macau

Na een hoop getour door Hong Kong deze week met ouders en broer, afgelopen zaterdag het inmiddels ook voor hen vertrouwde Hong Kong verruild voor een dagje Macau. Eigenlijk zijn er twee redenen om Macau te bezoeken. Portugees-Macause architectuur en gokken. Macau is tegenwoordig gokstad van de wereld, sinds een aantal jaren groter dan Las Vegas!
Hier een aantal foto’s:

This image gallery requires Flash

To view this gallery, JavaScript must be enabled, and you need the latest version of the Adobe Flash Player (sorry for that).

You can download the Flash Player from Adobe. Click here to go there.