Naar de sneakershop of Stanley’s Market

In de Volkskrant van vandaag stond een artikel  getiteld “Namaak is zo slecht nog niet“. Met daarin wat voorbeelden over prijzen van nepproducten. Daar stond ook: “Nike-sportschoenen [kosten] geen 30 dollar”. Nou, dus wel. In serieuze, niet louche sportschoenenwinkels kun je hier in Hong Kong prima echte Nike gympen kopen voor 35 euro en aan het einde van het seizoen afgeprijsd 25 euro. Het zijn niet de topmodellen, die kosten hier ook gewoon 100+ euro.

Voor het ‘echte’ nep ga je in Hong Kong naar Stanley’s Market, in Stanley, in het zuiden van Hong Kong Island. Of voor de horloges naar Tsim Sha Tsui (‘TST’ voor niet Hongongezen): “copy watch, you want copy watch, cheap watch for you”. Die horloges hebben dezelfde prijs als de cheap ass horloges van de Hema, maar dan met een merkje erop. In TST wordt je als toerist trouwens het makkelijkst afgezet: de getalenteerde afzetters lopen juist daar rond. De overige nepproducten schijnen best goed te zijn (afgezien van de Liago die ik eerder beschreef) en schaden de grote merken volgens het Volkskrant artikel veel minder dan eerder gedacht.

Wat is trouwens de meerwaarde van een merk, behalve een vorm van status of een, soms twijfelachtige (zie C&A en H&M), garantie dat mensen, kinderen of milieu niet worden uitgebuit? Ik hoorde laatste iemand zeggen dat technologie uiteindelijk merken overbodig gaat maken, omdat het iedereen in staat gaat stellen hoge kwaliteit spullen te maken tegen een lage prijs. Ben benieuwd hoe anderen daarover denken.

Naar de shady speelgoedwinkel

Iedereen mag lego maken. Zo heeft het Europees hof besloten. Dat is nu definitief vastgesteld. Het patent is verlopen en de techniek achter het stapelbare blokje kan niet als merk beschermd worden. Dat wisten ze in China natuurlijk al lang…! Hoewel de meeste speelgoedwinkels in Hong Kong netjes alleen echt (en veilig) LEGO verkopen, kun je in de meer shady winkeltjes wel wat ‘meer’ vinden.

Iedereen mag lego maken

Iedereen mag lego maken

Wat betreft de kwaliteit: het poppetje verloor bijvoorbeeld al snel een armpje, en niet omdat ik er zo intensief mee heb gespeeld. Prijs: 30 HKD (3 euro). Of ze het ook “LIAGO” mogen noemen weet ik niet…