Sightseeing in Hong Kong

Met Wim deze dagen Hong Kong gaan verkennen: woensdag naar de Peak gelopen (hoogste punt van Hong Kong Island). Ondanks de harde (maar warme!) wind (Typhoon warning level 3) en enigzins “hazy”, na de zware inspanning toch genoten van het schitterende uitzicht over HK Island en Kowloon. De Typhoon waarschuwingen lopen hier van T1 naar T3 naar T8. T8 is het zwaarst en legt het leven in Hong Kong praktisch plat (werkgevers moeten dan vrij geven). Beetje vreemde codering, want 8 is een geluksgetal in de Chineese traditie.

Gisteren een traditioneel Hakka dorp / museum in Tsuen Wan gezien dat helaas na de restauratie iets minder authentiek overkwam dan op de foto’s in de bijbehorende tentoonstelling. De poging om de hoogste piek van Hong Kong (rond 1000m, in de new territories) te bewandelen strandde nadat het toch wel erg hard begon te regenen. Later zagen we op TV dat de Typhoon waarschuwing was ingetrokken en er nu een regen waarschuwing was (Black rain, wat er zeg maar op neer komt dat de hemel naar beneden komt en waar ze adviseren niet naar buiten te gaan – ook een vrije dag als dat ’s ochtend gebeurt).

Vandaag lijkt het weer beter en gaan we op Lantau Island (waar ook de luchthaven aan ligt) het buddha beeld zien (het grootste ter wereld) en met een beetje geluk de kabelbaan terug nemen.

Naar het Philips Gloeilampenfabriekje anno 1891

Hoewel ik al vele jaren in Eindhoven woon, was het er nooit van gekomen om de oerbron van Eindhovens glorie, het eerste gloeilampenfabriekje van Philips, te bezoeken. Vandaag kwam het er toch van. In een één uur durende rondleiding, door een kundige rondleider werd ons alles duidelijk over hoe Gerard en Anton Philips in Eindhoven zijn gestart en hoe ze door innovatie en sterke marketing/sales hun familiebedrijf groot hebben gemaakt. Ook wordt de hele technieke achter de gloeilamp uitgelegd. Best interessant allemaal, maar jammer dat het niet in het Engels kon (en dat men daar zelfs redelijk onvriendelijk over deed). Een beetje vreemd voor een zeer internationaal bedrijf. Het kon de pret niet drukken. Ik ben bij dat ik dit nu eindelijk van mijn lijstje “Things to do when you are in Eindhoven” kan afschrijven (en ja, het hoort echt op dat lijstje!). In hetzelfde gebouw zit ook nog een lichtkunstmuseum, dat we dit keer niet hebben gezien. Volgende keer misschien.