Naar Daniels eerste interview

Het is inmiddels bijna twee jaar geleden dat ik hier iets schreef. De geboorte van Daniel verschoof de prioriteiten even, maar nu heb ik toch wel weer wat te melden over mijn ervaringen in Aziƫ en Hong Kong in het bijzonder. Jawel, Daniel had vanochtend om 9 uur zijn eerste interview! Waarom? En waarvoor? Voor Pre-nursery/nursery. Dat is zeg maar de peuterspeelzaal, maar niet zoals ik me dat herinner uit Nederland, 33 jaar geleden. Het is bedoeld voor kinderen die in september volgend jaar 2 jaar of ouder zijn. Daniel is in november geboren, dus komende september moet hij naar school. En nu heeft hij dus een interview. Waarom?

Het scholensysteem in Hong Kong is ziek. Scholen concureren op de kwaliteit van de afgeleverde scholieren, hetgeen tot in detail wordt gemeten en geraporteerd, maar in plaats van goed onderwijs te leveren lijkt een significant deel van de moeite te worden gestopt in het selecteren van de beste ‘studenten’ die worden toegelaten. Als je immers begint met de beste studenten is de kans groot dat je aan het einde ook de beste studenten oplevert. De kwaliteit van het onderwijs zelf en de onderwijsambitie worden dan minder belangrijk voor het behalen van het ultieme doel: goed presterende studenten die klaar zijn voor de kindergarden (kleuterschool), waar ze voor toelating opnieuw een interview zullen hebben.

Maar goed, dat is hoe het hier werkt en dan moet je je daar maar bij neerleggen (of zelf een school beginnen). Dus daarom had Daniel vandaag zijn eerste interview, bijna een jaar voordat hij naar school gaat. De meeste kinderen waren trouwens minstens een half jaar ouder dan Daniel. Sommige kindertjes waren op z’n Hong Kongs duidelijk gedrilled om recht op de stoeltjes te zitten en netjes de gevraagde taken uit te voeren en vragen te beantwoorden. Dat is niet helemaal de manier waarop wij Daniel proberen zich te laten ontwikkelen. Daniel had vandaag niet zo veel aandacht voor zijn twee interviewers. Rond 9 uur gaat hij namelijk meestal eerst buitenspelen. Deze school heeft daar blijkbaar enig begrip voor, want hij mag volgende week om 16.00 uur terugkomen voor een nieuwe poging. Van vrienden hier heb ik gehoord dat hun zoon bij een andere school resoluut en definitief werd afgewezen toen hij tijdens het interview begon te huilen. Tot zover een inleiding in het Hong Kongse onderwijssysteem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*